AKTUALNO

Priznanje Mirka Šubica za leto 2019

Na podelitvi stanovskih nagrad in priznanj Mirka Šubica za leto 2019, ki je bila 18. novembra 2019 v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani, smo bili tokrat med prejemniki priznanja za konservatorsko-restavratorske posege na oltarjih in prižnici v podružnični cerkvi sv. Kancijana na Vrzdencu.

Ponosni in hvaležni smo, da je bilo naše delo v preteklih letih opaženo kot strokovno in kvalitetno. V priznanju vidimo poleg pohvale tudi spodbudo, da nadaljujemo delo po začrtani poti in se bomo tako še bolj zagreto zavzemali za ohranjanje naše čudovite kulturne dediščine.

UTEMELJITEV PRIZNANJA MIRKA ŠUBICA ZA LETO 2019

Priznanje Mirka Šubica za leto 2019 prejme restavratorska delavnica Restavratorstvo Kavčič za konservatorsko-restavratorske posege na oltarjih in prižnici v podružnični cerkvi sv. Kancijana na Vrzdencu

Delavnica Restavratorstva Kavčič v zadnjih letih aktivno uvaja sodobne strokovne, tehnološke in estetske pristope na področju konserviranja–restavriranja lesene plastike. Ti temeljijo na ohranjanju izvirnih plasti umetnine in njenih poškodovanih sestavin ter na premišljeni, strokovno pretehtani umestitvi teh sestavin v končno estetsko celoto. Tak pristop omogoča strokovno podkovana ekipa, ki pokriva področje konservatorstva-restavratorstva, umetnostne zgodovine, rezbarstva in mizarstva. Pri delu in odločitvah sodeluje s strokovnjaki s področja umetnostne zgodovine in strokovnimi institucijami, svoja dela redno predstavlja in objavlja na strokovnih srečanjih in v strokovnih revijah, obenem pa ob izvedbah projektov organizira javne predstavitve, s čimer zavest o pomembnosti ohranjanja dediščine širi med naročnike in širšo laično javnost.

V letih 2017 in 2018 je delavnica Restavratorstvo Kavčič izvedla obsežne in zahtevne konservatorsko- restavratorske posege na treh lesenih oltarjih in prižnici cerkve sv. Kancijana na Vrzdencu. Dela so potekala v sklopu večletne celovite obnove cerkvene notranjščine, med katero so bile obnovljene tudi stenske poslikave in tlaki. Ker je cerkvena oltarna oprema nastala v treh različnih obdobjih med koncem 17. st. ter sredino 19. stoletja in je bila dvakrat delno obnovljena, se je porajalo vprašanje končne estetske prezentacije celote. Odločitev je bila sprejeta po temeljitih pregledih, raziskavah in razmislekih o zgodovinskem, tehnološkem in estetskem stanju ter kontekstu umetnin. Obravnava je potekala v sodelovanju z znanstvenim svetnikom in poznavalcem baročne umetnosti, dr. Blažem Resmanom, z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in naročnikom, župnijo Horjul. V sklopu podjetja so pri projektu sodelovali Franci Kavčič, Julijana Urbančič, Frančiška Oražem, Anita Cvetek in Alenka Kavčič ter kot zunanja sodelavca Anka Batič in Janez Demšar.

Med pomembnimi vidiki projekta izpostavljamo maksimalno ohranjanje pozlate (prvotne in tudi sekundarne), čeprav je bila na več mestih v slabem stanju, ter iskanje čim manj destruktivnih metod za odstranjevanje sekundarnih preslikav in nečistoč, kar je preprečilo nove poškodbe na prvotni barvni plasti. Na lesenih oltarnih plastikah je manjkalo več manjših delov, zato so bili dopolnjeni z novimi rezbarjenimi kosi, izdelanimi na podlagi primerjalnih študij z drugih kipov.

Za konservatorsko-restavratorske posege na oltarjih in prižnici v podružnični cerkvi sv. Kancijana na Vrzdencu, izvedenih po najvišjih standardih stroke, Društvo restavratorjev Slovenije delavnici Restavratorstva Kavčič podeljuje Priznanje Mirka Šubica za leto 2019.

Fotografije: Tomaž Celarec

 

 

 

Prispevek o cerkvi sv. Kancijana na Vrzdencu na RTV SLO1

V oddaji Obzorja duha je bil v nedeljo, 28. 10. 2018, predstavljen tudi prispevek o obnovi cerkve sv. Kancijana na Vrzdencu. Pri obnovi je sodelovala tudi naša delavnica, in sicer z obnovo treh oltarjev in prižnice. Na opravljeno delo smo zelo ponosni, saj je ves konservatorsko-restavratorski poseg temeljil na ohranjanju prvotne polikromacije, kar daje celoti poleg estetske tudi zgodovinsko vrednost, saj so ohranjeni materiali, ki so jih uporabili pri izdelavi v 18. in 19. stoletju.

Prispevek si lahko pogledate tukaj: https://4d.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/174571861?fbclid=IwAR1pYFxwWs5TTSqpzuzIRDjR2fjD93Km0b_UxLvgfjDPJZ7CghUkHHpzfR4.

 

IMG_6484 (2)

 

 

Dan odprtih vrat ob dnevu Konservatorstva-restavratorstva 2018

V okviru praznovanja Evropskega leta kulturne dediščine 2018 z naslovom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost (več na: https://www.ecco-eu.org) smo bili slovenski konservatorji-restavratorji vabljeni, da se predstavimo na Dnevu konservatorstva-restavratorstva 2018 z dnevi odprtih vrat, predstavitvami projektov in drugimi dogodki povezanimi z našim strokovnim delom.

Tako v soboto, 13. oktobra 2018 med 10. in 15. uro ponovno odpiramo vrata naše delavnice za vse male in velike radovedneže, ki jih zanima, kako izgleda vsakodnevno delo restavratorja. Ogledali si bomo pot, ki jo  naredi vsak predmet kulturne dediščine, od velikega lesenega oltarja do male zibelke ali starega stola, in tako spoznali glavne restavratorske postopke. Obenem pa bo na posameznih kosih, ki jih imamo trenutno v delu, praktično prikazana tudi uporaba restavratorskih materialov in orodij, kjer boste lahko sodelovali tudi sami 🙂

Na voljo vam bomo za vsa vprašanja glede našega dela in projektov, ki se jih lotevamo.

Vabljeni, luštno bo.

P.S. Vsak obiskovalec bo prejel stoletno darilce… 😀

EYCH2018_Logos_Yellow-SL-300

Dogodki bodo objavljeni na spletni strani https://evropskidankonsrest2018.splet.arnes.si/2018/09/25/dogodki/ s povezavo na spletni strani Društva restavratorjev Slovenije https://www.slodrs.si/, ter na strani Evropske konfederacije konservatorsko-restavratorskih organizacij E.C.C.O., katere člani smo https://www.ecco-eu.org.

Dan odprtih vrat 2018

Leto je naokoli in naša delavnica ponovno odpira svoja vrata vsem radovednežem!

V četrtek, 17. maja 2018, kadarkoli med 13. in 18. uro vas tako vabimo, da se oglasite pri nas.

Pokazali vam bomo s katerimi projekti se trenutno ukvarjamo, predstavili vam bomo materiale in orodja, ki jih pri svojem delu uporabljamo in z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Po izkušnjah sodeč je ogled zanimiv za staro in mlado 🙂

V sklopu konservatorsko-restavratorske transverzale se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, na katere ste prav tako toplo vabljeni.

janezova miza

 

 

Poiščite nas na portalu bolha.com!

Od zdaj tudi na bolha.com!

Ker naš depo poka po šivih in ker stare predmete radi vračamo v življenje, nas od sedaj naprej najdete tudi na spletnem portalu bolha.com, kjer si lahko ogledate pestro zbirko starih in malo manj starih, vedno pa zanimivih predmetov, ki vam lahko polepšajo dom!

Vsak dan dodamo kakšen nov predmet, zato vas vabimo, da redno spremljate naše objave!

Unikatni ročno izrezljani leseni svečnik