POGOSTA VPRAŠANJA

Koliko let star lesen izdelek se še splača obnoviti?

Naše podjetje zagovarja stališče, da je vsak lesen izdelek, naj bo še tako poškodovan, vredno obnoviti, saj ga zaznamuje duh časa v katerem je bil narejen, in kot tak pričuje o preteklem življenju, umetnostnih slogih, navadah, materialih in načinih obdelave. V delavnici izdelek utrdimo in nadomestimo močno poškodovane dele z novimi ročno rezbarjenimi deli, tako da lahko še vrsto let služi svojemu namenu ali pa dobi novo vlogo kot okras sodobnih interjerjev.

Prav tako se splača obnoviti vsak izdelek z umetniško ali emocionalno vrednostjo, naj je izdelek star dvesto let ali pa le nekaj desetletij. Tako nam lahko zaupate vse, od obnove vaše najljubše lesene šatulje, v kateri je že vaša prababica hranila svoj nakit, malo začimbnico, ki bo lepo okrasila vašo novo moderno kuhinjo, kredenco iz začetka stoletja, ki bi jo uporabili, a se predali ne zapirajo tekoče, ali katerokoli drugo umetnino, ki bi ji radi povrnili nekdanji lesk.

Koliko stane obnova sto let starega stola?

Na vrednost obnove stola ali drugega lesenega pohištva vpliva več dejavnikov kot so: velikost pohištva, obseg poškodb, prisotnost lesnih insektov v konstrukciji, manjkajoči deli, ki bi jih bilo potrebno nadomestiti z novimi, manjkajoča pozlata, deformacija ali manjkajoče okrasje, ki ga je potrebno nadomestiti. Vabimo vas, da nas kontaktirate preko obrazca na dnu te strani, telefona ali elektronske pošte in po posvetu z vami, vam bomo pripravili oceno vrednosti obnove.

Kje je mogoče kupiti vaše umetniške izdelke?

Svoje umetniške izdelke prodajamo preko naše spletne strani (poglejte ponudbo), predstavljamo pa jih tudi preko družabnih omrežij, kot sta FB in Instagram. Izdelke si lahko ogledate in kupite tudi v naši delavnici, vsak delavnik med 7.00 in 15.00 uro po predhodnem dogovoru.

Kakšni so trendi in spremembe, ki vplivajo na dejavnost restavriranja?

V Restavratorstvu Kavčič se projektov lotevamo po tradicionalnih, preverjenih postopkih na podlagi dolgoletnih izkušenj. Pri restavriranju uporabljamo sodobne materiale in opremo, s čimer dosegamo zavidljive rezultate, restavriranim elementom pa vračamo nekdanji sijaj in podaljšujemo življenjsko dobo.

Kako poteka postopek restavriranja lesenih izdelkov?

Leseni izdelek najprej očistimo vse umazanije, nato površina po potrebi sondiramo, da ugotovimo točno zaporedje poslikav oziroma odkrijemo originalno poslikavo izdelka. Če so v izdelku še živeči lesni insekti, izdelek zaplinimo, poškodovane dele utrdimo in po potrebi nadomestimo z novim lesom. Nato manjkajoče dele površine dopolnimo z grundom v več nanosih in se jih z brušenjem oblikuje. Pred končno retušo barvnih površin sledi še kitanje manjših poškodb na polihromaciji (pobarvanih in pozlačenih delih izdelka), nanos novega polimenta in pozlata površine. Po retuširanju barvnih površin se jih premaže z zaščitnimi premazi. Na koncu izdelamo poročilo na podlagi slikovne dokumentacije pred, med in po posegu ter dodamo priporočila za nadaljnjo uporabo oziroma hrambo umetnin.

Koliko stane pozlata lesenega izdelka?

Cena pozlate je odvisna od velikosti izdelka, saj je pomembno, koliko lističev 23-karatnega zlata se pri tem porabi. Na strošek pozlate vpliva tudi razgibanost površine izdelka, ki vodi do večje porabe zlata ter materiala za pripravo podlage, kar podaljša tudi čas izdelave pozlate. Vabimo vas, da nas kontaktirate preko obrazca na dnu te strani, telefona ali elektronske pošte in po posvetu z vami, vam bomo pripravili oceno pozlate.

Doma imam večjo omaro, ki bi jo želel restavrirati. Jo moram pripeljati sam v vašo delavnico, ali pridete ponjo?

Če želite, nudimo transport omare, mize, oltarja in drugih večjih ter manjših izdelkov od vašega doma do delavnice in nazaj.

VAS ZANIMA VEČ? PIŠITE NAM.

2 + 7 =

Restavratorstvo Kavčič
Šentjošt nad Horjulom 13a
1354 Horjul

01 754 00 57
info@restavratorstvo-kavcic.si

Franci Kavčič
041 341 819
franci@r-kavcic.si

Julijana Urbančič
051 652 302
julijana@r-kavcic.si

Fani Oražem
051 346 812
fani@r-kavcic.si