OKRASNO REZBARJENJE V LESENE IZDELKE

Slovenija je izjemno bogata po številu cerkva, ki jih v večini krasijo leseni polihromirani oltarji. Zaradi lesenega nosilca in občutljive poslikave, na ta dela močno vplivajo spremembe temperature, vlage in biološki dejavniki. Presuh zrak les izsuši, kar povzroči njegovo pokanje ter slabljenje vezi na spojih zaradi izsušitve lepil. Po drugi strani preveč vlage povzroča krivljenje, zvijanje ter odstopanje barvnih plasti. Vlaga pa nudi tudi ugodne pogoje za rast različnih vrst plesni in gob.

Pri obnovi lesenih oltarjev je tako zelo pomembno, da se sanirajo tudi klimatski pogoji v sami cerkvi, kar bo pomembno vplivalo na njihovo nadaljnjo ohranjenost. Pomembno je tudi, da površine redno in pazljivo razprašujemo, pri čemer uporabljamo mehke krpe ali metlice, nikakor pa ne mokrih krp in čistil.
V naši delavnici tako ne nudimo le konserviranja in restavriranja lesenih oltarjev, temveč tudi površinsko čiščenje le teh in pa t.i. monitoring po opravljenem posegu, kar znatno podaljšuje življenjsko dobo umetniške kulturne dediščine.

Za več informacij nas kontaktirajte.