Obnova okvirja

Ob prevzemu je bil okvir v slabem stanju. Leseni nosilec ter rezbarjeni elementi so bili po vsej površini razpokani in odstopajoči, nekateri deli so celo odpadli. Obrabljena pozlačena površina je potemnela in počrnela, na nekaterih pa so bili vidni tudi znaki kasnejše prezlatitve z bronzo. Celotno površino so prekrivale površinske nečistoče.

Okvir smo najprej zaplinili in tako uničili morebitne še živeče lesne insekte. Nečistoče in kasnejše preslikave smo odstranjevali kemično z uporabo topila Lavacol in mehansko z uporabo skalpela. Okvir smo nato razstavili zaradi neprimernega spoja letev in ga pravilno ponovno spojili. Z ribjim klejem smo nazaj prilepili odstopajoče koščke iz štukaturne mase. Manjše poškodbe lesenega nosilca smo zapolnili z dvokomponentnim kitom Aralditom HV in SV 427. V razpoke smo vnesli utrjevalec Medium For Consolidation in nato površino segrevali s pomočjo grelne lopatke, ki je povzročila dodatno aktivacijo utrjevalca.

Zaradi obrabljenosti in izgube sijaja pozlačenih površin smo se odločili za prezlatitev. Celoten okvir smo premazali z redko raztopino šelaka in s tem zaščitili originalno pozlato ter obenem pripravili gladko površino za nanos oljnega mikstiona. Pri prezlatitvi smo uporabili umetno zlato (t.i. šlag metal). Novo pozlačene površine smo zaščitili z raztopino šelaka in jih patinirali z akrilnimi barvami ter končali z nanosom oljne lazure.